Bilder – Steg II

Republikens första tid – bildsida

Klicka på bilderna för att förstora dem. Klicka här för att komma tillbaka till huvudsidan!

© 2015 Staffan Edmar

2_1
Pompeji. Del av de Stabianska termerna med en vackert dekorerad yttervägg.
2_2
Pompeji. Dekorationerna på badhusets yttervägg ser du här på närmare håll.
2_3
Pompeji. Ett hörn av männens apodyterium (omklädningsrum) i de Stabianska termerna, med vackert utsmyckat tak och med praktiska ’nischer’ för kläder.
2_4
Pompeji. Termerna värmdes upp genom ett välutvecklat system för tillförsel av het luft under golvet och bakom väggarna, s.k. hypokaust.
2_5
I dagens Pompeji kan man på nytt vandra längs gatorna och ta sig över med hjälp av övergångsstenarna.
2_6
Pompeji. Stenlagd gata med hjulspår, gångstråk och övergångsstenar. De senare korsar gatan med jämna mellanrum. Notera hjulspåren.
2_7
Den privata ingången från trädgården till ’Villa Poppaea’, ett magnifikt sommarpalats i Oplontis i närheten av Herculaneum. Palatset har troligen tillhört Poppaea, andra hustru till Nero (kejsare 54-68 e.Kr.).
2_8
Oplontis. I Villa Poppaea finns många väggfresker, bl.a. denna med teatermask och påfågel.
2_9
I husen i Pompeji finner man väggmålningar som är gjorda med känsla för perspektivet och fortfarande sprakar av färg.
2_10
Nu som då är gatan i Herculaneum en mötesplats.
2_11
Vi känner fortfarande kraften hos gestalten i golvmosaiken i ett bad i Herculaneum.
2_12
I Neapelmuseet finner man på en vägg den s.k. Alexandermosaiken, som ursprungligen täckt golvet i ett rum i Faunens hus i Pompeji. Mosaiken visar kraftmätningen mellan den unge kung Alexander av Makedonien och perser-kungen Darius i slaget vid Issos år 333 f.Kr. Trots numerär underlägsenhet vann Alexander segern och fortsatte sedan till Egypten. Nationalmuseet i Neapel. Del av Alexandermosaiken, här Alexander.
2_13
Nationalmuseet i Neapel. Som hästarna avslöjar (de har redan vänt) kommer Darius snart att fly för Alexanders anstormning. Notera även den starkt förkortade hästen i mitten som visar bakdelen för betraktaren.
2_14
Nationalmuseet i Neapel. Detalj av föregående bild på den påbörjade reträtten.
2_15
Pompeji. Numera finns en kopia av Alexandermosaiken på mosaikens ursprungliga plats i Faunens hus. Förlagan till originalet från ca 100 f.Kr. har varit en grekisk målning från ca 310 f.Kr.